Nyansera drivs ej längre som ett företag. Mer information finner du på etsy.com/shop/Nyansera.

Garnfärgning

Att färga garn är både lätt och roligt och det har gjorts i många århundraden för att få fram vackra färger till de tyger och kläder man skapade och bar. Länge använde man naturens egna produkter, dvs. plantor, för att färga garnet och det finns de än idag som tycker att detta är en rolig aktivitet. Den som är lite bekvämare av sig färgar garn med särskilda garnfärger som finns att köpa i hobbyaffärer. Gemensamt för båda är att man bör använda äkta naturgarn för färgning, för på syntetiskt garn är det svårt att få någon färg att fästa.

Färga garn med växter

För att färga garn med växter och få färgen att fästa ordentligt och sedan sitta som den ska under år av bruk så måste man använda ett specifikt tillvägagångssätt. 

  1. Blötlägg härvan (använd ej nystan eftersom de inte suger upp färgen lika lätt
  2. Beta garnet med alun (80-100 grader), men var noga med att lägga i garnet långsamt
  3. Koka färgämnet parallellt i cirka en timme, ju mer färgämne (planta), desto starkare färg
  4. Lägg det betade garnet i färgbadet, även detta i 80-100 grader. Låt ligga i MINST en timme
  5. När man är nöjd med färgen ska man skölja garnet i kallt vatten, men låt det först svalna från sitt färgbad. I sista sköljningen tillsätter man lite ättika och eventuellt lite sköljmedel (för ett mjukare garn)
  6. Torka garnet på en skuggig plats

Färga garn med garnfärg

Garnfärg finns att köpa i hobbybutiker och är i regel redo att användas. Man färgar bäst på torrt garn eftersom det suger åt sig färgen mest effektivt. Man kramar helt sonika in den färdiga färgen i en härva i ljus färg, helst vit, och låter den sedan ligga och suga i sig färgen i cirka två dygn i en tätsluten platspåse. Därefter sköljer man ur all överskotssfärg från härvan i ljummet vatten och låter den torka. Sedan är det bara att använda. I klippet nedan får vi en tydlig beskrivning av processen.

Färglatt kan det även vara på casino online. Testa ett du också!